GLOSAR

Komparatore propune un glosar cu privire la compararea tarifelor

Foloseste glosarul nostru pentru a cunoaste mai bine caracteristicile ofertelor de internet pentru persoane fizice, oferte de internet business, tarifele pentru cartelele pre-pay si ofertele pentru mobil cu telefoane mobile inclus. Informeaza-te cu privire la semnificatiile termenilor pentru a compara tarifele si pentru a o gasi pe cea mai potrivita pentru exigentele tale.
Foloseste formularul nostru din sectiunea Contact pentru a solicita informatii sau pentru aprofundarea cunostintelor cu privire la alti termeni mai putin clari. Nu ezita sa contactezi Komparatorul, site-ul de comparare a tarifelor care te ajuta sa economisesti.

ADSL (Asymmetric Digital Subscribed Line) este o tehnologie care permite accesul la reteaua de internet de mare viteza prin cablu telefonic, care este conectat atat la linia telefonica, cat si la router. Semnificatia acronimului subliniaza cum ADSL este, pe langa digital, si asimetric, ceea ce permite o transmitere a datelor primite mai rapida decat cea a datelor trimise.
Atm si Ethernet sunt ambele DSLAM, mai exact aparate electronice de transmisie de retea care grupeaza toate semnalele digitale ce provin de la diferite routere si sunt indreptate spre un canal de comunicare superior. Realizeaza din punct de vedere fizic si structural o retea LAN, dar Ethernet este mai rapid.
Banda minima garantata este cantitatea minima de banda pe care un ISP (Internet Service Provider) o poate garanta utilizatorului. Practic, aceasta face referire la viteza minima care este mereu disponibila, chiar si in momentele de varf.
Bit este unitatea de masura relativa cantitatii de informatii. Megabit si Gigabit constituie multiplele acestuia: fosrte des, aceste unitati sunt folosite pentru indicarea vitezei de transmisie a datelor digitale in retele informatice in functie de timp. Practic, sunt folositoare pentru masurarea vitezei de download.
Gigabyte si Megabyte sunt multimpli de Byte (format din 8 Bit), unitate de masura ce indica cantitatea de informatii sau de date pe care o memorie de masa (Hard disk, DVD, CD, etc) o poate contine.
Parola WPA2 este parola care poate fi setata pentru accesul la propria retea Wireless. Aceasta constituie un element important de siguranta care limiteaza accesul la retea numai pentru cunoscatorii acesteia.
Cloud este un spatiu virtual cu functie de arhivare a datelor. Accesul la cloud este posibil in orice moment si in orice loc in care exista posibilitatea de conectare la internet: acest serviciu ne permite modificarea, descarcarea, eliminarea si vizionarea tuturor datelor sincronizate, in asa fel incat sa nu fie nevoie de dispozitive precum pen drive usb.
4G este o tehnologie utilizata de telefoane mobile in absenta sau inlocuirea retelei Wi-fi. Momentan, este tehnologia care permite modalitatea cea mai rapida de navigare: LTE este versiunea cea mai stabila si raspandita de 4G, in timp ce versiunea Advanced permite cresterea ulterioara a vitezei 4G, atat in download cat si in upload.
Fibra optica permite propagarea rapida a semnalelor, printr-o banda de frecventa mai avansata decat ADSL. Realizata din cabluri de fibra de sticla sau material polimeric, Fibra garanteaza transmiterea de informatii si date in cantitati mai mari si timp mai scurt, chiar si pe distante mari.
Hardware este partea fizica a unui calculator. Se contrapune Software-ului, termen ce indica partea logica a unui calculator.
IP este adresa prin care un calculator este identificat in retea. Acesta este format dintr-un numar de 12 cifre: in general IP-urile sunt dinamice, mai exact acestea se schimba la fiecare conectare, dar este posibila solicitarea pentru o retea LAN, a unui IP static (uneori se prevede un cost pentru aceasta solicitare), pentru ca adresa acordata propriului dispozitiv sa ramana mereu aceeasi.
Prin acronimul ISP se intelege Internet Service Provider, mai exact serviciul care permite utilizatorului navigarea pe internet. Conexiunea este posibila prin cablul telefonic sau fibra optica si prevede plata unei sume lunare, cu tarif la consum sau abonament.
Megapixelul corespunde unui numar de 1 milion de pixeli, cel mai mic element care constituie o imagine. Megapixelul este utilizat in cea mai mare parte a cazurilor in raport cu aparatele foto digitale si camerele foto ale telefoanelor mobile.
Modemul este dispozitivul care permite conectarea calculatorului cu linia telefonica. Cuvantul este compus din MO si DEM, care indica modulatia si demodulatia unui semnal ce contine informatii, care va fi transformat din analogic in digital. Se intampla foarte des ca un Modem sa fie asociat unui Router, pentru a permite conectarea mai multor dispozitive la retea: in alternativa, exista si modemul Wi-Fi cu Router integrat.
Nodul este un hardware care poate comunica cu alte dispozitive ce fac parte din retea. Nodurile necesita un concentrator, care in limba engleza este definit ca Hub, ce are functia de a conecta toate nodurile intre ele si de a directiona semnalele trimise de la unul catre celalalt.
POP (Point of Presence) este un protocol furnizat de ISP ce permite utilizatorilor accesul la retea. PPP (Point to Point) este un protocol de retea utilizat in mare parte pentru conexiuni de retea intre doua noduri. Un alt protocol de retea este PPPoE, utilizat in retelele de casa, utilizat pentru transportul de frame PPP inccorporate intr-un frame Ethernet, in timp ce PPPoA permite transportul de PPP incorporate in celulele ATM. P2P indica o retea informatica unde nodurile sunt echivalente, unde sunt conectate dispozitive care sunt atat client, cat si server.
Ram este tipul de memorie definita volatila: este utilizata atat la telefoane mobile, cat si la computer si garanteaza memoria libera utila pentru functionarea programelor. De fiecare data cand dispozitivul este stins, memoria Ram se goleste: aceasta se poate goli si manual, pentru facilitarea proceselor dispozitivelor.
Reteaua Lan, Local Area Network, este o retea care cuprinde mai multe computere si acopera un spatiu limitat, cum ar fi o casa sau un birou. Este diferita fata de reteaua WAN, atat prin faptul ca are o extindere mai limitata, cat si prin faptul ca permite o viteza mai mare de transmitere a datelor.
Routerul este un dispozitiv care permite conectarea la internet a mai multor dispozitive prezente in retea in acelasi timp. Routerul este de cele mai multe ori combinat sau completat de un Modem, intrucat singur nu este in masura sa se conecteze la internet.
Sistemul Operativ este un ansamblu de software care face operative sistemele informatice. Printre sistemele operative pentru dispozitive mobile, cele mai utilizate sunt Android (Google), iOS (Apple), Windows Phone (Microsoft) si BlackBerry OS (RIM).
Tariful Flat face referire la un pret fix, care nu depinde de cat de utilizat este serviciul, si ramane mereu acelasi. Tariful Flat este recomandat pentru internet, intrucat optimizeaza costul conectarilor, care va fi mereu acelasi indiferent de numarul de conectari.
Prin termenul Touchscreen se desemneaza ecranul tactil, mai exact acel ecran care poate interactiona cu un utilizator cu ajutorul degetelor sau a obiectelor special create.
Prin viteza de Upload si Download se intelege viteza de trimitere si primire a datelor: Download se refera la traficul de la internet in computer, Upload de la computer pe internet. In momentul in care un operator indica aceasta data, este necesara verificarea benzii minime garantate: aceste viteze fac referire la o situatie ideala pe care operatorul nu o poate garanta mereu. Detinerea benzii minime garantate inseamna posibilitatea de a conta pe viteza minima, valoare sub care conexiunea nu va scadea niciodata.
WI-FI permite conectarea dispozitivelor la internet fara utilizarea unui cablu. Acestea se pot conecta prinutr-un Modem ce are capacitatea de maxim 100m.